27 Aralık 2019 tarihinde “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin Uygulamadaki Değeri: Bir Buçuk Yıllık Bir Bilanço” başlıklı bir makale yayınladım. Bu makalenin IV, A, 2 nolu başlığının altında Devlet Personel Başkanlığının 2 Temmuz 2018 tarih ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 123’üncü ve Geçici 3’üncü maddesiyle 703 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl sonra, yani 9 Temmuz 2019 tarihinde kapatıldığını yazmıştım.
Aynı makalemde Devlet Personel Başkanlığının web sitesinin (www.dpb.gov.tr/) 26 Aralık 2019 tarihi itibarıyla hâlâ yayında olduğunu da not etmiştim. Buna rağmen o günden bu yana bazı okuyucularımdan “Devlet Personel Başkanlığının kapatıldığından emin misiniz? Devlet Personel Başkanlığının web sitesinde güncel duyurular yayınlanmaya devam ediliyor” diye e-postalar alıyorum.
Evet, Devlet Personel Başkanlığının kapatıldığından eminim. Bunun için de Ankara’ya gidip Devlet Personel Başkanlığının eski binasına bulup kapısı açık mı kapalı mı diye bakmama gerek yok. Bir hukukçu olarak bunu söyleyebilmek için mevzuata bakmam yeterli. Türkiye’de yürürlükteki güncel mevzuata da Mevzuat Bilgi Sisteminden (www.mevzuat.gov.tr) ulaşılmaktadır. Burada baktığımda 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin şu hükümlerinin yürürlükte olduğunu görüyorum (Madde metinlerini tekrar yazmıyorum, görüntü olarak aynen aşağıya koyuyorum):
Kaynak: www.mevzuat.gov.tr/.../4.5.703.pdf703 sayılı KHK, 232’nci maddesi uyarınca 9 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla 9 Temmuz 2019 tarihinde Devlet Personel Başkanlığı, anılan KHK'nın geçici 3’üncü maddesi uyarınca, kendiliğinden kapanmış sayılır.
Bugün (9 Ocak 2020) itibarıyla Devlet Personel Başkanlığının kapatılmasından bu yana tam altı ay geçmiştir. Yani bugün Devlet Personel Başkanlığının kapatılmasının altıncı ay dönümünü kutluyoruz.
Ne var ki, kapanmasından altı ay geçmiş olmasına rağmen, Devlet Personel Başkanlığının web sitesi kapatılamıyor. Dahası kapatılması bir yana, bu web sitesinde neredeyse her gün güncel duyurular yayınlanıyor. Örneğin bugün itibarıyla Devlet Personel Başkanlığının web sitesine (www.dpb.gov.tr/) girdiğimde şu ana sayfayla karşılaştım.
Neyi görüyoruz? Web sitesinde 20 Aralık 2019 tarihli “572 Şehit Yakını ve Gazi ve Gazi Yakınımızın Atama Kurası Gerçekleştirildi” diye bir duyuruyu görüyoruz. Duyuru tarihi 20 Aralık 2019. Oysa Devlet Personel Başkanlığı 9 Temmuz 2019’dan beri hukuken yok!
Yine 9 Ocak 2020 günü web sayfasına girdiğimizde 9 Ocak 2020 günü itibarıyla dahi “Kamu Personeli Alım İlanları”nın olduğunu görüyoruz. Oysa Devlet Personel Başkanlığı tam altı aydır hukuken ölü! Web sitesi itibarıyla Türkiye’de adeta bir türlü yok edilemeyen bir Devlet Personel Başkanlığı “Hayaleti” var.
Vakıa Devlet Personel Başkanlığının web sitesi hâlâ faal. Bunun nedeni nedir? Haliyle benim bunu bilmem mümkün değil. Pek muhtemelen bu web sitesinde çok değerli uygulamalar var ve bu uygulamaların yenisi, Devlet Personel Başkanlığı kapanalı altı ay olmasına rağmen henüz hazırlanamamıştır.
İlave edelim ki altı ay önce Devlet Personel Başkanlığı sürpriz bir kararla kapatılmadı. Kapatılacağı, yukarıda da açıklandığı gibi, bu tarihten bir yıl önce 2 Temmuz 2018 tarih ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle öngörüldü. Yani bu Başkanlığın 9 Temmuz 2019’da kapanacağı biliniyordu ve bu web sitesinin yerine geçecek yeni web sitesini hazırlamak için bir yıllık zamanları vardı. Ne var ki bu web sitesinin yenisi bir buçuk yıldır hazırlanamıyor!
İşte hızlı ve etkili Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi!
Bu arada belirtmek isterim ki, Devlet Personel Başkanlığının web sitesi idare hukukçuları için çok yararlıdır. Ben şahsen bu sitenin özellikle “Mevzuat”, “Görüşler” ve “İstatistikler” kısımlarının kaldırılmasını hiç istemem.
Yapılması gereken şey, bu web sitesini kapatmak değil, Devlet Personel Başkanlığını tekrar açmaktır.
Yayınlanması unutulan 2019-2010 öğretim yılına ilişkin üniversite öğrenim ücretleri ve katkı paylarının belirlenmesi hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, benim 8 Aralık 2019 tarihinde yayınladığım uyarı yazısından 16 gün sonra 24 Aralık 2019 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanabildi. Bakalım Devlet Personel Başkanlığı web sitesi kaç gün veya kaç hafta veya kaç ay sonra kapatılabilecek?
9 Ocak 2020