Ergun Özbudun'a Armağan / Essays in Honor of Ergun Özbudun, Ankara, Yetkin Yayınları, 2008 (Cilt I: Siyaset Bilimi / Vol. I: Political Science [XL+564 s.]; Cilt II: Anayasa Hukuku / Vol. II: Constitutional Law [XL+810 s.]) (Editörler: Serap Yazıcı, Kemal Gözler, Fuat Keyman, Ece Göztepe)

 


 

 

SUNUŞ

 

 Bu Armağana katkıda bulunan bizler, Ergun Özbudun’un eski öğrencileri veya onunla çalışma fırsatını bulmuş meslektaşlarıyız.

Eski öğrencileri olarak bizler, Özbudun Hocamızdan çok şey öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Bizim yetişmemizde kendisinin çok büyük katkıları oldu. Özbudun Hocamız akademik hayatta bizler için eşsiz bir örnek teşkil ediyor. Kendisinin öğrencisi olmuş olmak, herkese nasip olmayan bir şanstır. Özbudun’un öğrencisi olmaktan dolayı onur duyuyoruz.

Çalışma arkadaşı olarak bizler, Profesör Özbudun’u tanımış ve kendisiyle birlikte çalışma şansını yakalamış olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Kendisiyle fikir alış verişinde bulunmak bizim için büyük bir ayrıcalıktır. Ergun Özbudun, sadece birinci sınıf bir akademisyen değil, aynı zamanda üstün insanî vasıflara sahip bir dosttur. İnsanda güven duygusu uyandıran bu sevecen dostla birlikte çalışmak bizim için büyük bir zevk. Ergun Özbu-dun’un çalışma arkadaşı olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.

Gerek öğrencileri, gerekse çalışma arkadaşları olarak bizler, Profesör Ergun Özbudun’a çok şey borçluyuz. Bu borcumuzu nasıl ödeyeceğimizi ise doğrusunu söylemek gerekirse pek bilmiyoruz.

Akademik dünyada kendilerini hocalarına veya kıdemli çalışma arkadaşlarına karşı benzer bir borç altında hissedenler, kendi çalışmalarını topladıkları bir kitabı, ona armağan ederek bu borçlarını ödemeye çalışıyorlar. Yetersiz de olsa bizim de bundan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Minnet ve şükran duygularımızın bir ifadesi olarak, Profesör Ergun Özbudun’a mütevazı çalışmalarımızdan oluşan bu Armağanı sunuyoruz.

Yazarlar

 

 


 

EDİTÖRLERDEN

 

  

Bu Armağanda Ergun Özbudun’un öğrencisi veya çalışma arkadaşı olmuş yerli veya yabancı bilim adamlarından gelen toplam elli adet makale bulacaksınız.

Armağan için gelen makalelerden 26’sı siyaset bilimi, 24’ü ise anayasa hukuku alanına aitti. Gelen makaleler 1300 sayfadan fazla tutuyordu. O nedenle Armağan’ın tek cilt yerine, iki cilt olmasını uygun bulduk. Keza bu şekilde Armağanın daha kullanışlı olacağını düşündük. Bu nedenle Armağanın birinci cildinde siyaset bilimi, ikinci cildinde de anayasa hukuku makalelerini topladık. Her cildin kendi içinde de makaleleri yazarların soyadlarına göre sıraladık.

Siyaset bilimi cildinin başına Ergun Özbudun’un siyaset bilimine katkısı, anayasa hukuku cildinin başına da Türk anayasa hukuku doktrinine katkısı konusunda birer değerlendirme yazısı koyduk. Birinci yazıyı Ali Resul Usul, ikinci yazıyı ise Kemal Gözler yazdı.

Bu Armağana katkıda bulunan yazarların hepsi, kendi alanlarının en önde gelen isimleridir. Armağana çok değerli yazılarla katıldılar. Armağana yazı göndererek katkıda bulunan bütün yazarlara çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca çok kısa bir zaman vererek kendilerini olağanüstü sıkıştırdığımız yazarlardan da özür diliyor; anlayışları için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.

Armağanda yayınlanan makalelerin büyük çoğunluğunun Ergun Özbu-dun’un daha önce çalıştığı konularla örtüşmesi de bizim için sevindirici bir rastlantı oldu. Örneğin Armağanın siyaset bilimi cildinde doğrudan veya dolaylı olarak demokratik pekişme konusunu inceleyen pek çok makale var. Keza anayasa hukuku cildinde de Profesör Özbudun’un son yıllarda üzerinde çalıştığı konulara paralel bir şekilde, anayasa yargısının meşruluğu, anayasanın yorumlanması, anayasa değişikliği, anayasa değişikliği kanunlarının yargısal denetimi, anayasa yargısında yokluk, anayasa mahkemesi kararlarının gerekçelerinin bağlayıcılığı ve Anayasa Mahkemesinin meşhur “367 kararı” hakkında pek çok makale var. Diğer yandan gerek siyaset bilimi, gerekse anayasa hukuku alanındaki makalelerin pek çoğunda karşılaştırmalı yöntem kullanıldığı görülmektedir. Sanıyoruz bu, Özbudun Hocamızı ayrıca sevindirecek bir husustur.

Böylesine hacimli bir Armağan, Yetkin Yayınevi yayın işini üstlenmemiş olsaydı gün yüzüne çıkamayabilirdi. Burada sayamayacağımız kadar çok sayıda teknik problemle boğuşup, bu Armağanın zamanında çıkmasını sağlayan Yetkin Yayınevinin vefakâr sorumluları Sayın Ziya Gülkök’e ve Muharrem Başer’e ve sabırlı çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Editörler Kurulu

 

 



 

 

ERGUN ÖZBUDUN’LA BİRLİKTE 46 YIL

 

 

 

 

Neden bilmem, gençken, zaman, bana çok ağır ilerliyor gibi gelirdi. Gerçekten, gençliğimde, 3 yıl, 5 yıl öncesinden söz ettiğimde, çok eskilerde kalan bir dönemi anımsıyor olurdum. Oysa şimdilerde, ne 3 yılı, ne 5 yılı; 40 küsur yıl öncesini bile öyle yakınımda hissediyorum ki. Kuşku yok, ünlü bir şarkıdaki “En eski hatıralar, daha henüz dün gibi…” dizesinin, kim olduğunu bilmediğim sahibi de, benzer duygular içinde kaleme almıştır bu satırları.

Bu yazdıklarımı okuyanlar, biraz hüzün kokan bu duygularımı, durup dururken neden dile getirdiğimi haklı olarak merak edebilirler. Anlatayım: Geçenlerde, kütüphanemin raflarının birinin arasına sıkışmış eski bir karton dosyayı alıp da, içini açtığımda, sararmış kağıtlar üzerine kurşun kalemle tutmuş olduğum bir takım notları görünce, bir anda 46 yıl öncesine gidiverdim. 1961 Anayasasına göre, yasama meclisi üyelerinin dokunulmazlıklarının çeşitli boyutlarını inceleyen notlardı bunlar. Üstüne bir de tarih koymuşum: “2 Mart 1962, Cuma”. Sanki dün imiş gibi, hemen hatırladım. Bunları bize yazdırmış olan, o yıllardaki akademik unvanlarla konuşacak olursak, Anayasa Hukuku Kürsüsü Asistanı Ergun Özbudun’du. I/B Sınıfında, Profesör Bülent Nuri Esen ve Profesör İlhan Arsel’in işledikleri konular üzerinde uygulamalı çalışmaları her hafta dönüşümlü olarak, Kürsü Asistanları Ergun Özbudun ve Tunçer Karamustafoğlu sürdürüyorlardı. Tüm sınıf, bu uygulamalı çalışmaların bir tür bağımlısı olmuştuk. Hani, uygulamalı çalışma günlerini iple çekiyorduk desem, abartmış olmam. İşte, benim Ergun Özbudun ile tanışmam o yıllara rastlar. Kendisi tarafından hayli şımartılmış öğrenciler olarak, anlamakta zorlandığımız, ya da tartışmak istediğimiz her konuda, hemen odasına gider olmuştuk, Özbudun’un. Her seferinde de, bıkmadan, usanmadan, soruysa, yanıtlıyordu sorularımızı; tartışmalı bir konuysa, bizim ne düşündüğümüzü öğrendikten sonra, kendi görüşünü açıklıyordu, o konuya ilişkin. Bu söylediklerim, sadece Anayasa Hukuku derslerine yönelik konular için değildi. 2. sınıfa geçtiğimde, öğrenimime ara verip, askerlik hizmetimi yaptıktan sonra tekrar Fakülte’ye döndüğümde, ben, İdare Hukuku, Genel Kamu Hukuku gibi üst sınıflardaki başka derslerde de, takıldığım veya merak ettiğim konularda, yine Ergun Özbudun’un kapısını çalıyordum. Kendisi, giderek, benim için sadece bir Hoca değil, ama aynı zamanda bir ağabey de olmuştu. Fakülteyi bitirip te, avukatlık stajımı tamamlamama çok az bir zaman kaldığında, bana, o zamanki adıyla Anayasa Hukuku Kürsüsünde asistan olmayı düşünmemi öneren kişi de, yine Ergun Özbudun’du. Benim için bu, kuşku yok ki, çok onur verici bir öneriydi. Bu doğrultuda, girdiğim sınavları başardığımda, bir uzak hayal gerçekleşmişti ve ben artık Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Kürsüsü asistanıydım.

Yıllar yıllara eklendi ve bugünlere geldik. Şöyle geriye dönüp baktığımda, mutlulukla görüyorum ki, doktorada da, yardımcı doçentlikte de, doçentlikte de ve nihayet profesörlükte de, kısaca, akademik yükselmelerimin her aşamasında, jüri üyeleri arasında, güzel bir rastlantı, Ergun Özbudun da bulunuyordu.

Yazımın başına dönecek olursam, Fakültenin I/B sınıfındaki öğrenciliğim sanki dün gibi gözlerimin önünde ve ben şimdi, Anayasa Hukuku konularına eğilmemde ve bu konuları sevmemde çok büyük rolü olan Hocam Ergun Özbudun’un, meslektaşıyım. Hiç kuşku yok, kendisinin yetişmemde çok büyük payı vardır. Tıpkı, çeşitli üniversitelerde görev yapan başka Anayasa Hukuku öğretim üyeleri üzerinde de payı olduğu gibi. Bu durum göz önünde tutulduğunda, Ergun Özbudun, “Hocaların Hocası” deyimini, gerçekten hak etmektedir. Kendisine sağlıklı bir yaşam diliyor, en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 4 Haziran 2008.

 

                                       Prof. Dr. Erdal Onar

                                 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

                                 Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı


 

 

 


Konuluş Tarihi: 4 Temmuz 2008,

Ana Sayfa: www.anayasa.gen.tr

K. Gözler. kgozler[at]hotmail.com